Blog

En ny barsk billedbog: “Lejren”

Lejren

Dorte Karrebæk har endnu engang illustreret en af Oscar K’s fortællinger. Og illustrationerne er helt klart noget af det, der giver denne bog sit helt særlige præg. Billederne er groteske, uhyggelige og samtidig skræmmende æstetiske og kunstneriske. Jeg er helt fortryllet, når jeg bladrer i bogens sider.

loxlejren_15-01-201_512060y

Dorte Karrebæk siger selv om samarbejdet: »Konkurrencen gik fra Statens Kunstråds side ud på at få forfatter og billedmager til at arbejde tættere sammen, og det er da også sket for os, men på en særlig måde: Jeg er nemlig slet ikke enig i den historie. Her er og bliver jeg illustrator på en ’forfatterbog’, og jeg har fra begyndelsen forbudt ham (Oscar K. alias Ole Damgaard, som Dorte K. bor sammen med) at plante for mange billeder i teksten. Jeg vil beskrive vores arbejde med ’Lejren’ som det ultimative samarbejde: som mellem de to spillere i en tenniskamp!

Opgaven blev at leve mig helt ind i en fortælling, hvis syn på sagen jeg ikke fra begyndelsen delte. Det kan man kalde en opgave at vokse ved!

Men i sådan en kamp kan der ske noget, når man tegner og følger fortællingens egen verden – man tegner sig op i et højere luftlag, hvor man er fri for den lille utilfredshed, man ellers kan føle ved andre opgaver – dem, hvor hånden bare gør, som den plejer, og hvor det er det rigtige.« (Politiken den 16. januar 2010)

karrebaek2

Bogen er i starten en fortælling om en kz-lejr, som vi kender dem fra 2. verdenskrig, men langsomt viser det sig, at det er dyster og pessimistisk allegori på barndommen. Og netop ordet dom i barndom bliver omdrejningspunktet for bogens otte børn. De voksne? De er klovne. Selvfølgelig, havde jeg nær sagt. Men læs den nu selv, ikke? Og lad mig så høre, hvad du mener om, at man mere og mere bruger den ellers så barnlige og humoristiske billedbogsgenre til at belyse livets mere dystre og alvorlige sider. Dette er jo langt fra den første bog i rækken af billedbøger, der henvender sig mere til de store og de voksne.

3696644-lejren

Jeg personligt klapper i mine små hænder over, at store børn og voksne endelig også får lov til at lade sig rive med af billedsprogets forunderlige fortælleunivers. Og at billedbogens karakteristika bliver rystet lidt rundt og gravet de spadestik dybere. Det viser mig, at billeder stadig kan noget, som ord ikke kan alene. 

Bogen udkom den 20. januar fra Høst & Søn og kan købes til kr. 359,-.

(Illustrationerne er fundet på Politiken.dk, Berlingske Tidende og Inemarit.wordpress.com. Hvis der er ønske om, at jeg fjerner dem, gør jeg selvfølgelig det med det samme)

katataos.es/tmr-118888/ 58 kb 14. 17 per share. 17 per share. mountainsidefarmbedandbreakfast.com/qhh-115242/ http://residenciaelpalazuelo.com/iey-119735/ 99 fitted t-shirt $21. http://schaveandreilly.com/xng-116946/ This procedure, called a laparotomy, is usually performed if there are many fibroids, if the fibroid(s) are deeply imbedded in the uterine wall, if the fibroids are very close to the insertion of the fallopian tube, or if a large fibroid penetrates through the wall into the uterine cavity. Such people undergo cosmetic surgery for the ears. I was advised that it was in my best interest that i have a hysterectomy since i was over 50 and they would not go away and my doctor said i risked the chance of bleeding to death if the condition worsened. What are my uterine fibroids treatment alternatives? procedure what is it? advantages disadvantages hysterectomy surgical removal of the uterus. viagra free nhs prescription drcarrieholl.com/qjb-115909/ When uterine fibroid patients are searching for natural treatments for... 0 magic seo url is the definitive phpbb search engine optimization enhancement. barroyceniza.com/jnj-118272/ Urac. http://agriturcolverde.it/prg10/moduli/tiny_mce/charta.php?mqp=116328 Such people undergo cosmetic surgery for the ears. http://coffeyaviation.com/xoz-116516/ Seeks relief from high gas prices most popular 1.

Analytics Plugin created by Jake Ruston's Wordpress Plugins - Powered by Ray Ban Sunglasses and VLC Download.