Blog

Street art, yarnbombing og nu…Legobombing!

Street art, eller gadens kunst, har i flere år været en populær måde at udtrykke sig på, for flere kunstnere. Det er ikke længere grafittimalerens territorium at udsmykke vores gader. Nu kan alle være med. Etablerede kunstnere, strikkende og hæklende håndværkere og nu også legobyggende opfindere.

Jeg oplever, at man bevæger sig mere og mere væk fra den traditionelle maling-på-væg til at indtænke gadebilledet mere i det enkelte kunstværk. Følgende eksempler har jeg alle fundet på bloggen Street Art Utopia. Jeg har vist linket til den et par gange før. Det er et af mine favoritsteder på nettet. Hvis du klikker på de enkelte billeder, vil du komme direkte til deres indlæg på bloggen, hvor du kan læse mere om dem.

Eksempler på inddragelse af gadebilledet:

Som I kan se, er det ofte meget få virkemidler, der skal til. Som her i Wien:

Yarnbombing er et forholdsvist nyt koncept, hvor man bruger garn til at udsmykke rummet omkring én. Det kan være hæklet, strikket eller på anden vis “nørklet”, som fx pompommer, fletninger og lignende.

For nyligt kunne man i Horsens nyde godt af denne form for street art i forbindelse med Giro d’Italias besøg i byen. En af de mest kreative mennesker jeg kender, Trine Kok, som er en af Stormsalens 7 kreative hoveder, stod for projektet med at gøre Horsens pink, og det kan helt sikkert anbefales at kigge forbi Meraki, som er hendes personlige firmas blog, hvor hun skriver om skaberglæde og om kreativitet. Det er der, jeg har lånt de følgende billeder fra, som er taget i forbindelse med Giroen 2012:

Og sådan ser det ud, når en højgravid kvinde yarnbomber en hel by:

Og nu er tiden så kommet til at bruge Lego som udtryksmiddel. Og ligesom man lader garnet være det det er, og bruger den funktion det er mest kendt for, nemlig at pakke ind, smyge, varme og omfavne, så bliver legoklodsen også brugt i sin oprindelige form; som byggesten (igen er billederne hentet fra Street Art Utopia):

Du kan se flere eksempler på Legobombing HER.

Jeg kan personligt rigtig godt lide idéen med at bruge både garn og lego. Og det er jo også oplagte elementer at bruge i billedkunstundervisningen, da det er let tilgængeligt, og kan kombineres med andre fag som håndarbejde, sløjd og matematik. Det kræver sin matematiske hjerne at regne ud, hvor mange klodser der skal bruges til at dække hullet i kantinens endevæg. Der skal tegnes 3D modeltegninger og udregnes byggedetaljer. Der skal tænkes farvevalg, koncept og fortælling. Hvad fortæller vi verden, når vi lapper med Lego? Og farver?

Hvis du også er blevet bidt af idéen og godt kunne tænke dig at lære mere om street art, yarnbombing og legobombing, så kan du booke mig til et kursus om emnet, hvor jeg også vil komme med forslag til, hvordan du kan indtænke det i din undervisning hjemme på skolen.

Analytics Plugin created by Jake Ruston's Wordpress Plugins - Powered by Ray Ban Sunglasses and VLC Download.