Blog

Øvelser i farvelære

De tre primære farver blandet med sort og hvid

farvekridt1

Denne øvelse giver dem en fornemmelse af de tre primærefarver og deres påvirkning når de bliver blandet med sort og hvid. Lad dem tegne de to felter med den samme farve først, fx blå. I det redje felt skal de male sort, da man altid lægger den kraftigste farve nederst. Derefter blander de den hvide i det første felt og blå oveni det sorte i det tredje felt.

De tre primære farvers påvirkning ved sidestilling med sort, grå og hvid

farvekridt2

Denne giver et indblik i hvorledes farverne bliver påvirket ved at blive sidestillet ved en mørk eller lys farve. Prøv evt. også med andre farver end sort og hvid.

Rumvirkning i et billede ved hjælp af den hvide farve

farvekridt3

Denne øvelse er for at vi at en ren farve er flad, men ved at blande lidt hvid i skabes der rumfornemmelse i farven.

Farvekridtets forskellige muligheder

Farvekridtet kan med meget enkle streger give et billede liv og kontrast. Her er kun konturen tegnet op og allgevel fornemmes motivets farve og stoflighed ret tydeligt.

farvekridt6

Når man bruger kridtet til at farvelægge med kan man blande farverne lidt mere. Hvis man ikke trykker for hårdt med kridtet kommer papirets hvide farve igennem, hvilket gør tegningen let og luftig.

farvekridt5

Når man trykker lidt hårdere med kridtet kan farven mætte papiret helt og de forskellige farver kan blandes næsten lige så meget som flydende maling. Denne øvelse bør ligge til sidst, når eleverne er blevet fortrolige med farvelæren og farvernes sammensætning.

farvekridt4

Prøv at blande oliekridtet og den flydende tusch. Det giver en flot effekt, da tushen bliver afvist de steder på papiret, hvor oliekridtet er. Brug bagsiden af falsæskekarton til denne øvelse.

favekridt8

Reproduktioner

I arbejdet med farvelæren, er det en rigtig god idé at lade eleverne arbejde praktisk med blandingerne af farverne. Lad dem lave reproduktioner af andres billeder.

Jeg har en kasse med en hel masse billeder fra kunsthistorien, som jeg har samlet fra kalendere og plakater. Eleverne valgte et billede ud, som de godt kunne lide, både i farverne og i indholdet. Udfra de tre primære farver skulle de så prøve at plande sig til de farver de så i billedet og lave deres egen udgave at dette billede. Det er en rigtig god øvelse, fordi det for det første tvinger dem til at se farven og virkelig se på den blanding farven består af. Desuden så arbejder de samtidigt med billedets komposition og indhold. De har et motiv at arbejde udfra, hvilket ofte er et stort problem for dem, da de ikke altid har en idé til hvad de skal male.

Anne laerke1

Analytics Plugin created by Jake Ruston's Wordpress Plugins - Powered by Ray Ban Sunglasses and VLC Download.