Blog

Billedforløb i årsplanen #1

Jeg sidder lige som alle andre lærere med mine årsplaner for tiden. Jeg skal ikke undervise i billedkunst i år, da jeg er udskolingslærer på en skole, hvor man ikke tilbyder billedkunst som valgfag. Derimod er jeg dansklærer og jeg benytter mig altid af et par forløb i min årsplan i det fag, hvor jeg kan få sneget lidt billedsprog ind.

bruno Stevens Bruno Stevens, “Al Zahawi Café, Baghdad”, kilde worldpressphoto.org.

Jeg synes nemlig, at det er vigtigere end nogensinde, at vi lærer vores børn at læse billedsprog. Det føler jeg mig snart alene om at synes, men ikke desto mindre bliver verden mere og mere billedsproglig og mindre og mindre skriftsproglig. Et eksempel på detter vores nyhedsmedier. Nyhedssiderne på nettet bugner med billeder og videoklip, der supplerer det skrevne nyhedsindlæg. Ofte er det skrevne blot et kort referat af det der vises på videoen eller på pressefotoet. Det er billederne, der fortæller den egentlige historie. Men et foto er jo kun et lille glimt, et sekund af den virkelighed, der har foregået. Og lærer vi ikke vores børn at læse mere end det de umiddelbart ser på billederne, så falder de i fælder som denne:

HOT2001009K004Dette billedes indhold synes enkelt og rystende ved første blik. Læs mere om historien bag billedet her.

Tænk blot på 9/11. Det må være en af de første rigtig store nyheder, der faktisk blev vist for hele verden, mens det skete. Vi hørte ikke kun om det bagefter. Vi fulgte det sekund for sekund i fjernsynet, på nettet og på vores mobiltelefoner. Og de billeder vi så var optaget af andres mobiltelefoner og af de omkringflyvende nyhedsmedier, der var på pletten næsten allerede inden det skete. Billederne talte før ordene gjorde det. Og det er billederne vi husker. Ikke sandt?

I min årsplan i år skal vi arbejde med pressefotoet. Jeg elsker at vise eleverne udstillingen World Press Photo, som er en slags WM for pressefotografer. Det er også en årskavalkade af det forgangne års store nyheder  i billeder. Billederne er taget midt i historierne og de er taget af dygtige folk, der godt ved, hvad de vil fortælle med deres billeder. Det gode ved World Press Photo, udover at billederne er fantastiske og historierne tankevækkende, er at Politiken som regel laver både lærer- og elevmateriale dertil, som man frit kan downloade og bruge i sin undervisning.

I år udstiller World Press Photo i Pressen i Politikens Hus fra den 13. oktober til den 9. november. Der er ikke lagt noget materiale eller information op om arrangementet i Danmark endnu, men du kan finde billeder og materiale fra sidste års udstilling på Politikens hjemmeside her. Jeg regner med at oplysningerne om udstillingen sidste år passer nogenlunde overens med dette års udstilling. Og jeg linker selvfølgelig herfra, så snart materialet om 2010-udstillingen bliver lagt op.

Her er dette års vinderbillede, taget af Pietro Masturzo, hvor en kvinde råber sin protest over styret i Iran under urolighederne i Teheran 2009:

20100212-111844-L_24MbLånt fra Information.dk.

Personligt er jeg helt vild med både æstetikken og historien i dette billede taget af Kent Klich fra Gaza:

20100212-111823-L_17Mb  Lånt fra Information.dk.

Og så står dette billede af den irakiske krigsfange, taget af Jean-Marc Bouju, skærende skarpt i min erindring:

50176623 Kilde: www.worldpressphoto.org

Mine elever skal se billederne, de skal læse billederne og de skal selv producere billeder i deres egen Press Photo Contest. I vil se mere fra den front, når forløbet nærmer sig i december.

Analytics Plugin created by Jake Ruston's Wordpress Plugins - Powered by Ray Ban Sunglasses and VLC Download.