Blog

Verdens smukkeste skole – for evigt!

Jeg har været så heldig, at være en lille bitte del af udgivelsen af en af de smukkeste og vigtigste bøger, jeg har set. Bogen hedder “Verdens smukkeste skole – for evigt” og er lavet af Dansk Center for Undervisningsmiljø. Det er i korte træk en bog om en gennemgribende udsmykning af Norddjurs Friskole. Det der er særligt ved denne udsmykningsproces er, at det er eleverne, der har udsmykket skolen og at udsmykningen er tænkt ind i og vokset ud af skolens arkitektur. Der er tænkt i æstetiske processer og holdbare solide materialer, der kan forblive en del af skolens bygninger langt ud i fremtiden. Godt tyve år har det taget og bogen her er et dokumentum over den lange kreative proces Friskolens lærere og elever har været igennem. Den er fyldt med virkelig smukke fotos og relevant information for alle lærere, der arbejder med de praktiske fag i grundskolen.

Det er en bog som alle billedkunstlærere vil kunne bruge i deres daglige virke. Der er skrevet om arbejdet med forkortninger i tegneprocessen, om farvelæreundervisningen, om glasmosaikker i indskolingen, om proces fra ler til bronze og om inddragelse af børnenes tanker og idéer i udførelsen af billedarbejdet og meget mere.

Prøv fx at se her: (billederne er gengivet med tilladelse af bogens forfatter Anne Marcher og må ikke gengives videre uden tilladelse)

IMG_6422

Her sidder indskolingsbørn og arbejder med udskåret glas – og ingen skar sig i processen.

IMG_6431

IMG_6432

Og hvem ville ikke få en hel anden nydelse ud af at bade i dette gymnastiksbad end i det traditionelle skolebad vi kender så godt? Der er elever på skolen, der faktisk vælger at sidde i baderummene og arbejde med bogligt gruppearbejde – fordi de er så smukke og rare at være i!

IMG_6429

IMG_6430

IMG_6433

Er det ikke urealistisk at arbejde med bronzestøbninger i folkeskolen? Nej åbenbart ikke. Der er en virkelig god forklaring og gennemgang af denne proces beskrevet i bogen. Og se lige nogle smukke resultater:

IMG_6434

Denne bog burde efter min mening stå på hylden i ethvert billedkunstlokale, skolebibliotek eller lærerværelse. Og er du af samme mening, kan du bestille den her ved DCUM til kun 75,- kr. Du kan også downloade den som PDF-fil på samme side, men jeg må sige, at der er noget helt særligt ved at sidde og bladre i bogens sider.

Analytics Plugin created by Jake Ruston's Wordpress Plugins - Powered by Ray Ban Sunglasses and VLC Download.